Werknemers gaan onverantwoord om met vertrouwelijke bedrijfsinformatie

We werken steeds meer in de cloud, delen onze bestanden (veilig) via Dropbox en Google en onze laptops, tablets en smartphones zijn allemaal draadloos verbonden met het bedrijfsnetwerk. En wat doet bijna een derde van de werknemers? Die deelt gewoonweg de beveiligingsinformatie aan derden.
 
In aanloop naar de nieuwe wetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn dit geen geruststellende cijfers en is het van belang dat hier verandering in komt. De cijfers van het aantal werknemers dat onverantwoord omgaan met bedrijfsinformatie blijkt uit het onderzoek ‘Internet eigenwijs 2017’ van BIT onder ruim duizend Nederlanders met een kantoorbaan. Er is gebleken dat 92 procent van alle werkcomputers en -laptops beveiligd is met een wachtwoord. Toch gaan ze onverantwoord om met dit wachtwoord, want 28 procent geeft aan dat het wachtwoord bekend is bij meer dan  één ander persoon. Zelfs 8 procent geeft aan dat dit bekend is bij twee of meer mensen.

Privé vs. werk
Opvallend in het onderzoek is ook de verhouding van medewerkers tussen privé en werk. Liefst driekwart van de respondenten geeft aan dat zij het erger vinden als hun externe harde schijf met privéfoto's, bestanden en document wordt gestolen dan dat werkcomputer met bedrijfgevoelige informatie wordt gestolen. Nederlanders controleren ook eerder of alle ramen en deuren goed gesloten zijn wanneer zij weggaan van huis (71%) dan dat zij controleren of de toegang tot de werklaptop/pc vergrendeld is wanneer zij de werkplek verlaten (29%).
 
Bedrijfslaptop ook thuis in gebruik
“Het gebeurt aan de lopende band dat bedrijfslaptops mee naar huis gaan en vervolgens ook door familieleden en vrienden gebruikt worden", zegt Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT, over de resultaten. "De risico’s die hiermee gepaard gaan, zijn enorm. Bedrijfsinformatie kan ineens op straat komen te liggen."
 
Maatregelen nemen
Neem daarom maatregelen die het risico beperken, is het advies van Potters. Bespreek het gebruik door derden van de bedrijfslaptop met de medewerkers of installeer gastaccounts om derdengebruik te faciliteren. "Dat leidt in sommige gevallen tot wat weerstand bij de medewerkers. Echter gaat het uiteindelijk niet alleen om die hoge, mogelijk desastreuze, boete die u riskeert, maar ook om de veiligheid en privacy van uw werknemers, klanten en andere relaties."
 
Wees voorbereid op de AVG
Vanaf 25 mei 2018 is het zover en wordt de privacywetgeving Algemene Verordening Gegevensbescherming gehandhaafd. Iedere organisatie krijgt ermee te maken en moet nu al maatregelen gaan nemen om hierop voor te bereiden. 
 
Bron: Werken20