Hoe document management aansluit bij product lifecycle management

Product lifecycle management en document management. Twee termen waar u misschien van gehoord heeft of zelfs mee aan de slag bent. En zo niet, dan is dat niets om u voor te schamen. Uit een onderzoek van het Engelse bureau Business Advantage blijkt dat minder dan de helft van de respondenten (voornamelijk managers, designer en engineers) weleens van product lifecycle management gehoord heeft. U bent dus zeker niet de enige als u geen idee heeft van de betekenis van product lifecycle management.

Product Lifecycle Management (PLM)

Als u Product Lifecycle Management letterlijk vertaalt, komt u uit bij het managen van de levensduur van een product. Dit is erg misleidend, want dat is niet waar PLM om draait. PLM houdt rekening met alles wat een product tijdens zijn levensduur tegenkomt, van het eerste idee totdat het product niet meer gebruikt kan worden. Denk hierbij aan zaken als data, processen en middelen. PLM is een manier om verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering samen te voegen, om zo het fundament van de organisatie te vormen. Het fundament beschikt over alle data en stroomlijnt workflows en communicatie. Als dit eenmaal draait, levert dat uw organisatie veel voordelen op. Er kan efficiënter samengewerkt worden, processen verlopen sneller, uw klanten en leveranciers zijn tevreden. En door deze zaken zult u uiteindelijk kosten besparen.

Document Management: het beheren van documenten

Document Management gaat over het beheren van documenten. Denk hierbij aan personeelsdossiers, facturen, overeenkomsten, correspondentie enzovoorts. Een Document Management Systeem helpt uw organisatie om het behandelen, uitvoeren en bewaren van documenten te automatiseren. Dit bespaart u veel tijd, en zorgt ervoor dat uw documenten veilig opgeslagen staan.

Wilt u meer weten over Document Management Systemen? Lees dan ons e-book!

Slimmer en sneller werken met een DMS

De combinatie van PLM en Document Management

Goed nieuws voor iedereen die werkt met een Document Management Systeem: hierdoor draagt u bij aan Product Lifecycle Management, misschien wel zonder dat u het door heeft. Hoe dan?

  1. Data en processen minimaliseren

Een Document Management Systeem (DMS) helpt u om kritisch naar de processen in uw organisatie te kijken, en deze zo efficiënt mogelijk in te richten. Data en processen worden zo veel mogelijk geminimaliseerd. Eventuele andere systemen waar uw organisatie mee werkt, worden gekoppeld aan het DMS. Alle documenten worden dus in één systeem beheerd.Dit draagt bij aan Product Lifecycle Management, waar het doel is om verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering samen te voegen en zo het fundament van de organisatie te vormen. 

  1. Documenten zijn altijd vindbaar

Waar u ook werkt, en op welk device u ook zoekt naar een document, met een Document Management Systeem vindt u altijd waar u naar op zoek bent. Hierdoor kunt u efficiënt werken. Hiervan profiteren zowel uw klanten als uw leveranciers.Processen verlopen sneller en er kan efficiënter samengewerkt worden, precies zoals een van de doelstellingen van Product Lifecycle Management luidt.

Conclusie

Door te werken met een DMS slaat u twee vliegen in één klap: u structureert en automatiseert de documentstromen in uw organisatie, én u draagt bij aan Product Lifecycle Management. Wilt u meer weten over het werken met een Document Management Systeem? Dowload ons E-book DMS.