Algemene Verordening Gegevensbescherming

Wat gaat er allemaal veranderen? En bent u er al klaar voor?

ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING

Iedere organisatie heeft er mee te maken, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Alle media staan er al bol van. Het is de nieuwe wetgeving voor het verzamelen, opslaan en gebruiken van persoonsgebonden gegevens. In Europees verband heet de nieuwe wetgeving General Data Protection Regulation (GDPR) en is in principe al van kracht sinds mei 2016. Maar sinds 25 mei 2018 vindt er daadwerkelijk handhaving plaats door de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is dus zaak om aan de slag te gaan met deze privacywetgeving om geen risico te lopen. Maar wat gaat er allemaal veranderen en hoe kunt u zich hier op voorbereiden? 

Wat houdt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is in feite de Nederlandse uitwerking van de Europese privacywetgeving 'General Data Protection Regulation (GDPR)' en vervanger van de wet Bescherming Persoonsgegevens. De wet beschermt de samenleving tegen misbruik van persoonsgegevens. In feite zorgt de nieuwe AVG wetgeving ervoor dat persoonsgegevens op de juiste manier worden verwerkt. Zo moet een bezoeker van een website voortaan toestemming geven om de persoonsgegevens te verwerken. Dit alles is gedaan naar aanleiding van de enorme digitale groei. Er moet dus orde worden geschapen in de chaos.

Voor organisaties die zich niet houden aan de privacy wetgeving kunnen uitgaan van hoge boetes. Naast de hoge boete kan het ook zorgen van imagoschade en verspelen van het vertrouwen van de consumenten. Het is dus van groot belang dat u de nieuwe AVG wetgeving serieus neemt en daadwerkelijk stappen onderneemt om hieraan te voldoen. Het is niet dat u niks meer mag doen met verzamelde gegevens, maar dat u zich moet verantwoorden voor het hoe, wat en waarom van uw handelen met de gegevens. Wij laten u graag in ons gratis E-book AVG zien wat daarvoor nodig is. 

Download ons e-book AVG

Alles over AVG en ontdek of u er klaar voor bent Download nu

Wat is er allemaal verandert in de AVG?

Er zijn grote veranderingen gekomen in de wetgeving. Voor de eigenaren van gegevens is de belangrijkste verandering dat hem of haar toestemming wordt gevraagd voor het verwerken van de gegevens. Bovendien mag de toestemming van de gegevens ook weer ingetrokken worden als dat nodig is. Als laatste mag de eigenaar van de gegevens eisen van een organisatie en eraan gerelateerde partijen om gegevens te verwijderen. 

Voor organisaties geldt geen meldplicht meer naar de Autoriteit Persoonsgegevens. In het geval van medische gegevens moet er een zogenaamde Privacy Impact Assessment worden uitgevoerd. Daarmee kunnen de verhoogde risico's van gegevensbewerking worden verkleind. Voor grote organisatie die gegevens bijhouden van meer dan 250 personen geldt de verplichting om een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen.  

Bekijk hier hoe u ervoor zorgt dat de AVG geen milleniumbug wordt voor uw organisatie. 
 

AVG compliant worden met DocBase

Met het document management systeem DocBase maakt u de juiste stap naar de nieuwe AVG wetgeving om compliant te worden. Binnen DocBase kunt u namelijk ervoor zorgt dat alle opgeslagen gegevens een vastgesteld bewaar- en vernietig-proces volgen. Zo bent u al op de goede weg naar een effectieve handhaving van de AVG. 

DocBase Certified

Met DocBase Certified heeft u grip op het bewaren, beheren en tijdig vernietigen van gegevens. Het inrichten van een bewaar- en vernietigproces is steeds belangrijker geworden door de nieuwe AVG wetgeving en we steeds meer gegevens opslaan, waardoor het steeds onoverzichtelijker wordt. Die hoeveelheid gevoelige informatie groeit bovendien met de dag en raakt steeds meer verspreid in uw organisatie. En zelfs daarbuiten doordat u niet alleen werkt en uw medewerkers steeds mobieler worden. U heeft een adequaat hulpmiddel nodig om ‘in control’ te blijven

Ook interessant voor u:

Het verschil tussen de AVG, WBP en EPV in heldere taal.

Het verschil tussen AVG, WBP en EPV

Wat is het verschil tussen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en de ePrivacy Verordening(EPV)? We leggen het uit in heldere taal!

Ontdek hoe u de HR-afdeling AVG compliant krijgt

Maak je HR-afdeling AVG compliant

In deze blog richten we ons op het volledig AVG compliant maken van de HR-afdeling. Hoe doen we dit nog snel en eenvoudig voor 25 mei 2018? Want hoe gaan we om met personeelsdossiers? Krijg antwoord op deze vraag. Lees verder.

Ontdek de 10 stappen naar AVG

10 stappenplan naar AVG

Op 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Dit betekent niet dat u er nog niet aan hoeft te voldoen. Het is dus nu al zaak om er goed op voor te bereiden. Wij helpen graag met ons 10 stappenplan naar de AVG.

Training tegen cybercriminaliteit

In het kader van de AVG bieden wij u de Data Informatie Eindgebruikers Veiligheidstraining (DIEV) aan. Met deze online training worden medewerkers geleerd om cyberaanvallen te herkennen en datalekken te voorkomen. Alles in het teken van de AVG!

VIDEO: DEMO ONLINE TRAINING DIEV